Overslaan naar content

Slimme Innovatie

'Slimme technologie typeert onze sector'

Een snelle denker en doener, dat is Jan Sass ten voeten uit.

Als Product Manager binnen het Strategy & Development Team houdt hij zich dagelijks bezig met technologische innovaties in de e-mobility sector. "Onze branche ontwikkelt zich razendsnel. Wij lopen als innovatiepartner hierin voorop.”  

Man leaning on foosball table

Drukte op het energienet 

Hoe Eneco eMobility vooroploopt? “Wij bieden een totaaloplossing, van laadpaal tot groene stroom. Wij hebben verstand van de energiemarkten en ook de connecties ermee via de handelsvloer van Eneco Groep. Die combinatie is heel belangrijk voor de huidige uitdaging van het energienet: een sterk fluctuerend stroomaanbod. Is de vraag, of het aanbod, naar stroom groter dan het energienet aan kan? Dan is er sprake van netcongestie. Dit heeft nu vooral gevolgen voor het bedrijfsleven. Minder capaciteit betekent immers je bedrijf tijdelijk op een lager pitje. En dat kost geld.” 

Heel Europa elektrisch 

In de nabije toekomst zal de drukte op het energienet alleen maar toenemen. Hierin speelt de e-mobilitysector ook zeker een rol. “Circa dertig procent van de autoverkopen is momenteel elektrisch in Nederland. In 2035 moeten alle nieuwe auto’s in Europa emissievrij zijn. En dat betekent een enorme uitdaging voor onze laadinfrastructuur, maar ook voor ons energienet. We kunnen niet zonder slimme technologische oplossingen om de elektrificatie van Nederland mogelijk te maken.” 

Man standing in front of stairs

Eneco SlimLaden 

Eén van die slimme oplossingen is Eneco SlimLaden. De app stuurt automatisch het laden van een elektrische auto naar de voordeligste momenten op een dag, oftewel de momenten waarop voldoende stroom beschikbaar is. Ook kun je met de app direct laden met stroom opgewekt met je eigen zonnepanelen. “Eneco SlimLaden draagt direct bij aan het ontlasten van het energienet op piekmomenten. En klanten kunnen er op jaarbasis ook nog eens honderden euro’s mee besparen. Mooi toch?” 

Zonder slimme technologie geen inzicht 

“Slimme technologie typeert onze sector”, aldus Jan. “Alles draait om inzicht. Slimme functionaliteiten zijn hiervoor de sleutel. Een goed voorbeeld is het dashboard dat wij zakelijke en particuliere klanten bieden. Hier kun je onder andere zien wanneer er is geladen, hoeveel er (thuis) is geladen en hoeveel CO2 is bespaard. Dat is de praktische kant. Maar juist de extra, slimme functionaliteiten maken het verschil. Denk aan de receptionist die laadsessies kan starten of stoppen. Of prioriteit kan geven aan het laden van één specifieke auto, omdat iemand na een uur alweer de deur uit moet. Dat is allemaal technologie.”   

man in front of charging points

ChatGPT en de toekomst 

Maar hoe ziet nu de innovatieve toekomst voor e-mobility eruit? “Ik zie alleen maar kansen en mogelijkheden. Zo gaf ik onlangs met een collega een presentatie over ChatGPT. Natuurlijk wordt ChatGPT enigszins gehypet, maar bepaalde onderdelen kunnen heel nuttig voor ons zijn, bijvoorbeeld voor de marketing- en ICT-afdeling. Denk aan een AI driven chatbot op onze website.” 

One Planet Plan

Wanneer je verder uitzoomt, past alle innovatieve technologie weer in een breder toekomstplaatje: het One Planet Plan. “Met dit plan wil de Eneco Groep in 2035 klimaatneutraal zijn en met onze laadoplossingen leveren wij hier een directe bijdrage aan. Feitelijk vervangen wij CO2-uitstoot die nooit van Eneco is geweest. Onze klanten reden eerst op fossiele brandstoffen, uitstoot van de olieproducenten. Wij vervangen deze nu met duurzame stroom. Als Eneco eMobility hebben wij in mijn ogen geen grote uitdaging wanneer je spreekt over klimaatneutraal worden, want wij zíjn het al. Al onze klanten rijden op groene stroom. Groener dan dat wordt het niet.” 

Enthousiast geworden na het lezen van de blog?

Bekijk dan snel de vacatures.