Overslaan naar content

Duurzame Verandering

“Duurzame verandering begint bij makkelijke alternatieven”

Een bouwer die geen uitdaging uit de weg gaat. Dat is Leonie Baneke, CEO Eneco eMobility. 

Haar missie? De overstap naar elektrisch rijden voor bedrijven én consumenten zo makkelijk mogelijk te maken. 

Leonie Baneke

Makkelijke, duurzame alternatieven 

Leonie Baneke werkt het liefst op het kruispunt van mensen, strategie en finance. Cijfers alleen vindt ze te droog. En strategie alleen te conceptueel. Het menselijke aspect maakt het complex en daardoor juist aantrekkelijk: “Ik wil bijdragen aan een duurzame wereld. Ik snap goed dat dit alleen werkt als je mensen makkelijke, alternatieve oplossingen aanbiedt. Met simpelweg zeggen wat wel en niet mag kom je niet verder.” 

Elektrische mobiliteit versnellen 

"Ik geloof er sterk in om de oplossingen die we hebben zo makkelijk mogelijk te maken. Dat is ook de missie van ons bedrijf. Immers, de technologie voor elektrisch rijden bestaat al even en toch houdt het veel mensen nog tegen. Het laden is vaak wel iets waar zij huiverig voor zijn. Want verlies ik daardoor geen kostbare tijd? Daarom moeten wij de transitie naar elektrische mobiliteit versnellen. Wij denken mee én vooruit om mensen, door het bieden van gemak, over de streep te trekken.” 

Leonie Baneke

Eneco suf? Allesbehalve! 

Als huidig CEO van Eneco eMobility zag Leonie de energiewereld aanvankelijk helemaal niet zitten. Want: suf imago, verbonden met de overheid én niet vooruitstrevend. Het bleken stuk voor stuk vooroordelen. “Eneco was veel vlotter dan ik dacht en zette enorm in op innovatie. Ook was er veel ruimte om mijn baan zelf vorm te geven. Daarom zette ik Eneco Ventures op, waarmee wij investeerden in start- en scale-ups. Ik kan wel zeggen dat ik daar goed besmet ben geraakt met het scale-up-virus.” 

 Droombaan 

“Toen Eneco Ventures draaide, wilde ik verder. Toen ik hoorde dat ze een CEO bij Eneco eMobility zochten, was dat voor mij een droom die uitkwam: een once in a lifetime opportunity. Ik heb er welgeteld één nacht over geslapen. Ik wist niet helemaal zeker waar ik in dook, maar ik wist wel dat ik er heel veel van zou leren.” 

Strategische keuzes  

“Wat mijn directe inbreng is? Ik ben strategisch sterk en breng meer structuur aan, precies wat Eneco eMobility nu nodig heeft. Ik pas daarom ook beter bij een scale-up dan bij een start-up. Ik ben graag bezig met bouwen. Eneco eMobility kwam uit een fase van: eerst marktaandeel verwerven, kijken welk product er past bij de klantengroep en de eerste klanten aantrekken. Daar zijn wij heel succesvol in geweest.” 

“Nu komt de fase dat je zaken echt goed moet gaan organiseren, omdat je anders je eigen groei niet kunt bijbenen. Daarom zijn we bezig stevige strategische keuzes te maken, oftewel: wat doen we wel, wat doen we niet. Daarnaast heb ik een aantal mensen aangetrokken die ons een stap verder kunnen helpen, juist in deze fase.” 

Leonie Baneke

Ondernemerszin 

“Wat ons hier bij Eneco eMobility bindt? Samen iets in beweging willen brengen met een hart voor duurzaamheid. Wij halen plezier uit het harde groeien en de complexiteit daarvan. Ja, er gaan dingen mis, maar dat zien wij niet als iets negatiefs. Wij leren er juist van. Eén van onze cultuurwaardes is ‘We drive growth’, oftewel: ondernemerszin. Als je hier werkt, moet je zin hebben om hard te gaan. Dat betekent met drive, passie en energie naar je werk komen. Maar het betekent ook tegen verandering kunnen. Een bedrijf dat hard groeit, daar verandert nog wel eens wat onderweg. Waar ik elke keer op kantoor weer blij van word? Van de goede, positieve energie. Die is heel voelbaar.”  

One Planet Plan 

“Nog even terug naar ons hart voor duurzaamheid. Daar heeft het Eneco One Planet Plan ook alles mee te maken. Het doel van dit plan? Klimaatneutraal zijn in 2035. Kijk je naar onze bijdrage, dan heb je het uiteraard over de elektrificatie van voertuigen. Wij helpen klanten om uitstootvrij te rijden en te laden, zowel zakelijk als thuis.” 

“Je ziet dat de duurzame adviesvraag van klanten, zakelijk of thuis, ingewikkelder wordt. Ze hebben naast één of meerdere laadpalen, bijvoorbeeld ook een warmtepomp en zonnepanelen. Daar komt slimme technologie om de hoek kijken. Eneco Groep combineert deze duurzame oplossingen en zorgt ervoor dat deze optimaal met elkaar samenwerken. Dat is wat we aan klanten bieden. Eneco eMobility vormt hierin een onmisbare schakel.” 

Enthousiast geworden na het lezen van de blog?

Bekijk dan snel de vacatures.