Overslaan naar content

Duurzame Impact

‘Ook kleine beetjes helpen om een duurzame impact te maken’ 

Energiek, doortastend, met een hart van groene bladeren. Dat is Klaartje Vermeeren, One Planet Officer, in een notendop 

Haar missie? Eneco eMobility én de collega’s helpen te vergroenen. En daar spreekt ze geen woord Frans bij. “Ik denk niet alleen, ik dóe ook echt.” 

Woman holding a green globe

Van paarden aan huis naar een woonboot 

De natuur is Klaartje met de paplepel ingegoten. “Als kind groeide ik op in het groen, in het bos waar we paarden aan huis hadden. Na een stadsleven als student wilde ik terug naar de natuur. Nu woon ik op een woonboot in het Gelderse Ewijk, midden in een natuurgebied.” 

 Een snelgroeiend bedrijf vol nieuwe initiatieven 

Klaartje werkt inmiddels tien jaar bij Eneco eMobility. De afgelopen zes jaar was ze verantwoordelijk voor de startup en aansturing van de klantenservice. Ook startte ze onze Customer Experience op. Dit team brengt de klantreis in kaart en bekijkt hoe de klantbeleving beter kan. “Het was de mooiste periode van mijn leven. We groeiden keihard. We begonnen tien jaar geleden als startup met zes man, inmiddels zijn we jongvolwassen met 200 collega's. Ik krijg een kick van dingen opstarten. Dat is ook mijn rol binnen de organisatie geworden. Nieuwe initiatieven opstarten, uittesten en uitbouwen.”

Groene ontdekkingsreiziger 

“Ik zie mijzelf als een soort ontdekkingsreiziger. Toen Customer Experience eenmaal liep, begon mijn groene hart zich uit te spreken. Ik wist dat ik een uitdaging in die hoek nodig had. Ik wilde weer ontdekken, iets vanaf de grond af aan opbouwen. Onze CEO Leonie Baneke heeft hier toen echt naar geluisterd met mijn aanstelling als One Planet Officer. Mijn opdracht als One Planet Officer is tweeledig. Enerzijds ga ik de operatie verduurzamen en anderzijds wil ik de groene harten van mijn collega's aanwakkeren.”  

 Alstublieft, een bosje bomen 

“In mijn nieuwe functie presenteerde ik Leonie mijn plan: een verbeterlijst van meer dan 300 verduurzamingsideeën, bedacht samen met alle collega’s. Eén van de ideeën: geen bosje bloemen meer sturen naar een klant, want daar wordt de aarde niet blij van. Zo zag het ‘Bosje bomen’ het levenslicht, een initiatief samen met het WNF. In plaats van een bos bloemen krijgt een klant nu een certificaat waarin staat dat je, samen met ons, 30m2 aan regenwoud hebt gered. Dat is dus win-win!”  

 “Ons moederbedrijf Eneco, dat natuurlijk véél meer bosjes bloemen stuurt dan wij, heeft ook wel oren naar dit idee. Wanneer zij dit overneemt, heb ik straks met een klein idee een gebied ter grootte van de helft van Nederland aan regenwoud gered. Dat is toch fantastisch? Daar doe ik het voor!” 

Elke collega een duurzame impact   Onderdeel van Klaartjes missie is om collega's te inspireren om ook duurzame initiatieven te bedenken. Van groot tot klein, er zijn geen regels. Zij schat ieder idee op waarde en voegt elk idee stapsgewijs toe aan haar actieplan. En aan ideeën geen gebrek!  

“Eén van de ideeën in wording: laadpalen bezorgen per fietskoerier. Of wat dacht je van het idee ‘First time right’ voor de installatie van een laadpaal? Want het is toch zonde als een nieuw geïnstalleerde laadpaal niet gelijk 100% werkt? Een extra monteursbezoek is voor niemand fijn, niet voor de klant, niet voor ons en ook niet voor de aarde. Ook kijken we naar een laadpas van bio-plastic of gerecycled plastic en willen we op al onze events plantaardig eten serveren. Als duurzaam bedrijf moet je toch het goede voorbeeld geven. Samen kunnen we echt een duurzame impact maken. Daar krijg ik zoveel energie van!” 

 One Planet Week 

“Mijn credo luidt: ook kleine beetjes helpen. Dat heb ik mijn collega’s tijdens de eerste ‘One Planet Week’ in juni 2023 duidelijk willen maken. Gewoon om hun groene hart wakker te maken. En weet je wat het mooie is? Eneco en Eneco eMobility onderscheiden zich écht van de concurrentie. Als wij ons committeren aan onze One-Planet-doelen, waaronder klimaatneutraal zijn in 2035, dan staan we ver vooraan als het gaat om duurzaamheid. Maar ik heb er wel het hele bedrijf voor nodig, alle collega’s. Alleen dan slaagt mijn opdracht: een groenere cultuur neerzetten.” 

Enthousiast geworden na het lezen van de blog?

Bekijk dan snel de vacatures.